60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *
Webwinkel KeurZwangerschapspanty's
0
60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *

Door Danielle van de Vlag (Puur van Geluk)

Waarom is knuffelen met je baby zo belangrijk?

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je baby. Je wilt dat je baby zich veilig en geliefd voelt. Knuffelen is een essentieel onderdeel van de emotionele ontwikkeling van je kindje. Het is niet alleen goed voor de band tussen jou en je baby, maar het heeft ook nog eens positieve effecten op de gezondheid en ontwikkeling van je kindje.In dit artikel leggen we je uit waarom knuffelen zo belangrijk is voor jou én je baby. Dus hup, lekker knuffelen maar!

  1. Aanmaak van gelukshormoon

Wanneer we knuffelen, komt er een stofje vrij in ons lichaam genaamd oxytocine, ook wel bekend als het 'gelukshormoon'. Dit hormoon zorgt ervoor dat we ons verbonden voelen met anderen en het vermindert bovendien stress en angstgevoelens. Bij pasgeboren baby's zorgt oxytocine ervoor dat ze zich veilig en geborgen voelen bij hun ouders.

Maar niet alleen bij de baby komt er oxytocine vrij tijdens het knuffelen, ook bij jou als ouder. Het geeft een gevoel van rust en geluk en hierdoor wordt de band tussen ouder en kind gelijk versterkt.

  1. Ontwikkeling van de hersenen

Uit onderzoek blijkt dat knuffelen een positief effect heeft op de ontwikkeling van de hersenen van je baby. Tijdens het knuffelen worden namelijk verschillende zintuigen geprikkeld, zoals aanraking, geur, maar ook geluid. Dit stimuleert de groei van nieuwe neuronen (hersencellen)van de baby.Daarnaast heeft knuffelen ook een positief effect op de ontwikkeling van de emotionele intelligentie van je kindje. Door te knuffelen leert je baby emoties herkennen en begrijpen.

  1. Het versterkt de band

Knuffelen versterkt niet alleen de band tussen ouder en kind, maar het is ook belangrijk voor de sociale ontwikkeling van je baby. Het helpt bij het opbouwen van vertrouwen, veiligheid en verbondenheid met anderen.

Door regelmatig te knuffelen, voelt je baby zich veiliger en geliefd. Hoe fijn is dat? Dit draagt bij aan een gezonde hechting tussen ouder en kind. Een goede hechting zorgt er tevens voor dat je kind later in staat is om zelfstandig relaties aan te gaan en om beter met bepaalde situaties/ervaringen om te gaan.

Tips voor meer knuffelmomenten samen

Nu we weten waarom knuffelen zo belangrijk is, wil je vast graag meer momentjes creëren om te knuffelen met je baby. We hebben hieronder nog een aantal tips voor je:

  • Knuffel tijdens het voeden: Tijdens het geven van borstvoeding of flesvoeding kan er perfect geknuffeld worden. En wist je dat de toeschietreflex goed op gang komt wanneer je knuffelt met je baby?

>>>Waarom is het dragen van voedingskleding zo handig?

  • Last van kraamtranen? Knuffel lekker met je kindje, dan zijn die tranen zo weg.
  • Maak van knuffelen fijne routinemomentjes. Knuffel bijvoorbeeld voor het slapengaan of wanneer je baby wakker wordt.

- No stress … neem de tijd: Plan bewust momenten in om even lekker te knuffelen zonder afleiding. Hier word je toch gelukkig van!?

Tot slot

Knuffelen is niet alleen fijn, het is ook nog eens goed voor de gezondheid en ontwikkeling van je baby. Het versterkt de band tussen ouder en kind, stimuleert de groei van hersencellen en draagt bij aan een gezonde hechting. Need we say more? Lezen klaar, knuffelen maar!

Laat een opmerking achter

Opmerking

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »