60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *
Webwinkel KeurZwangerschapspanty's
0
60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *

Door Danielle van de Vlag (Puur van Geluk)

Tips voor de overgang van zwangerschapsverlof naar werk

Een zwangerschap en een bevalling zijn bijzondere gebeurtenissen in je leven. En laten we ook vooral de kraamtijd niet vergeten waarin je je kindje leert kennen en jezelf als moeder leert ontdekken. Maar wanneer het tijd is om na je zwangerschapsverlof weer aan het werk te gaan, kunnen er veel gemengde gevoelens naar boven komen. De overgang naar volledig gefocust zijn op je baby en weer aan het werk gaan, kan behoorlijk intens zijn. Lees daarom deze tips om na je zwangerschapsverlof weer aan het werk te gaan.

 

Bereid je goed voor

 

Probeer tijdens je verlof af en toe te denken aan de terugkeer naar je werk. Doe dit bijvoorbeeld door je werkagenda op te schonen of online cursussen te volgen. Drink gezellig koffie met een collega of breng een bezoekje aan je werk tijdens je zwangerschapsverlof. Dit kan de drempel van de eerste werkdag verlagen.

 

Kinderopvang regelen

 

Waarschijnlijk heb je tijdens je zwangerschap al gedacht aan het vormgeven van de kinderopvang wanneer je weer aan het werk moet. Soms kan het binnen eigen familiekring opgelost worden, maar soms lukt dat niet en moet er een andere vorm van kinderopvang gevonden worden. Dit kan een behoorlijke uitdaging zijn. Zorg dat je dit op tijd voor elkaar hebt, zodat je rust hebt en alvast kunt voorbereiden op wat komen gaat.

 

Stap voor stap

 

Een zwangerschap en een bevalling zijn lichamelijk best pittig. Overweeg, als dit mogelijk is, om rustig op te starten met werken. Zeker wanneer je nog herstellende bent van de bevalling. Overleg tijdens de zwangerschapsverlof met je werkgever wat de mogelijkheden zijn. Communiceer ook goed met je werkgever, dit is voor beide partijen prettig en duidelijk.

 

Creëer een ochtendroutine

 

De ochtenden kunnen best behoorlijk hectisch zijn met een baby. Zeker wanneer alles op de klok moet. Probeer een routine te vinden die zowel voor jou als je baby werkt. Probeer vooral op je eerste werkdag eerder op te staan. Het kan helpen om de dag rustig en georganiseerd te beginnen als je nog wat extra tijd ingecalculeerd hebt.

 

Pak je rust

 

Naast de zorg voor je kleintje en het ritme wat je weer moet oppakken, is het ook belangrijk om tussendoor tijd voor jezelf te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere wandeling, yoga-oefeningen of het lezen van een boek in een comfy pyjama. Deze ‘mama me time momentjes’ geven je extra rust om de draad van het werken weer op te pakken.

 

Stel realistische doelen

 

Je hebt een poosje niet gewerkt, dus het is niet zo gek als je weer moet inkomen. Stel realistische doelen en loop niet direct te hard van stapel. Werk stap voor stap naar je oude ritme toe, maar wees wel lief voor jezelf. Soms duurt het even voordat je weer helemaal gewend bent en dat is natuurlijk heel normaal.

 

Vraag om hulp

 

Schakel waar nodig de hulp in van familie of vrienden, vooral in de eerste weken dat je weer aan het werk bent. Er komt weer best veel op je af en dat brengt de nodige druk en spanningen met zich mee. Een helpende hand is altijd fijn.

 

Tot slot

 

Elke moeder ervaart de terugkeer naar werk na zwangerschapsverlof op een andere manier. Wat het belangrijkste is, is dat je jezelf de tijd en ruimte geeft om te wennen aan deze nieuwe fase in je leven. Met een goede voorbereiding en de nodige hulp, zal de overgang van zwangerschapsverlof naar werk een stuk rustiger verlopen.

 

>>>Lees meer inspirerende artikelen

 

 

Laat een opmerking achter

Opmerking

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »