60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *
Webwinkel KeurZwangerschapspanty's
0
60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *

Door Danielle van de Vlag (Puur van Geluk)

Wat kun je verwachten van het eerste trimester van je zwangerschap?

Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap verandert er veel, zowel fysiek als emotioneel. Al deze veranderingen kunnen de nodige spanningen met zich meebrengen. Heel logisch natuurlijk en daarom hebben we een overzicht voor je over wat je kunt verwachten tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap. Lees en laat je inspireren!

 

  1. Lichamelijke klachten

 

Tijdens de eerste maanden van de zwangerschap kun je last krijgen van de zogeheten zwangerschapskwaaltjes. Je lichaam moet wennen aan de veranderde situatie en de hormonen gaan alle kanten op. De volgende klachten kunnen optreden tijdens het eerste trimester.

 

  • Vermoeidheid:Vermoeidheid is een van de eerste tekenen van een zwangerscha Het hormoon progesteron stijgt en is de veroorzaker en de extra energie die je lichaam gebruikt om de baby te ondersteunen komt daar natuurlijk ook nog bij.
  • Misselijkheid en overgeven:Soms begint het al in de ochtend, dit wordt ook wel ‘ochtendmisselijkheid' genoemd. Maar het kan ook op elk moment van de dag optreden. De exacte oorzaak is onbekend, maar het wordt vaak gelinkt aan hormonale veranderingen. Heb je overdag snel last van misselijkheid, probeer dan verdeeld over de dag kleine beetjes te eten. Soms kan dit de misselijkheid verminderen of zelfs verhelpen. >>> Voedzame ontbijttips
  • Gevoelige borsten: Je borsten kunnen in omvang toenemen, ze kunnen gespannen aanvoelen en de tepels kunnen donkerder van kleur worden.
  • Vaak plassen:Zeker naarmate je zwangerschap vordert zul je dit ervaren, omdat je kindje tegen je blaas aan gaat drukken. Maar ook in het eerste trimester kan vaker plassen voorkomen. Zorg dat je goed blijft drinken om de blaas goed schoon te houden.
  • Verhoogde afscheiding:Een toename van vaginale afscheiding in het eerste trimester is normaal, het helpt zelfs om infecties op afstand te houden. Draag een inlegkruisje voor extra hygiëne.

 

  1. Stemmingswisselingen

 

Tijdens het eerste trimester gaan je hormonen alle kanten op en kun je stemmingswisselingen ervaren. Dit is een normaal verloop. Soms worden gevoelens als angst en onzekerheid extra versterkt en kan dit als heel lastig worden ervaren. Maar het is meestal tijdelijk. Heb je er vaak of veel last van, dan kun je altijd overleggen met je huisarts of verloskundige. Schroom niet om erover te praten.

 

  1. Veranderende voedselbehoeften

 

Het is tijdens het eerste trimester maar ook tijdens de rest van de zwangerschap mogelijk dat je een veranderde smaak of geurwaarneming hebt. Soms lust je ineens bepaalde voedingsmiddelen niet meer, vind je de geur afschuwelijk, terwijl je het voor je zwangerschap heerlijk vond ruiken of heb je juist een voorkeur voor een bepaald voedingsmiddel.

 

  1. Lichte bloedingen of krampen

 

Lichte bloedingen of krampen kunnen optreden tijdens het eerste trimester. Meestal is dit een normaal verloop, maar het is altijd goed om dit met je huisarts of verloskundige te bespreken. Lichte krampen kunnen ook optreden als je baarmoeder begint te groeien.

 

  1. Veranderingen in je libido

 

Sommige vrouwen ervaren een toename van hun libido door hormonale veranderingen, terwijl anderen juist een afname ervaren. Dit is per persoon verschillend.

 

Tips voor het omgaan met het eerste trimester

 

Zoals je leest kunnen er behoorlijk wat veranderingen optreden tijdens het eerste trimester van je zwangerschap. Heel normaal natuurlijk en soms een beetje vervelend. We geven je nog een aantal tips wat je zelf kunt doen om het eerste trimester door te komen.

 

 

Tot slot

 

Het is belangrijk om te onthouden dat elke vrouw en elke zwangerschap uniek is. Hoewel het eerste trimester zijn uitdagingen kan hebben, is het ook het begin van iets moois. Heb je twijfels of onzekerheden? Aarzel niet om hulp of advies te vragen bij je huisarts of verloskundige. Zij zijn er om al je vragen te beantwoorden.

 

Zorg goed voor jezelf en je baby!

 

 

Laat een opmerking achter

Opmerking

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »