60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *
Webwinkel KeurZwangerschapspanty's
0
60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *

Door Danielle van de Vlag (Puurvangeluk.com)

10 Keer de meest voorkomende zwangerschapskwalen

Wanneer je zwanger bent heb je ook te maken met de welbekende zwangerschapskwalen. Zwangerschapskwalen zijn per persoon verschillend. De één heeft er meer last van dan de ander, maar je zult er vast mee te maken gaan krijgen. Wij zetten 10 keer de meest voorkomende zwangerschapskwalen voor je op een rijtje. 

 

1. Vermoeidheid

 

Een absolute nummer één, want hier krijgt bijna elke zwangere vrouw mee te maken: vermoeidheid. Je doet een klusje in huis, brengt de andere kinderen naar school, haalt de boodschappen in huis en dan... bam... slaat de vermoeidheid toe. Zeker in het eerste trimester kun je hier behoorlijk last van hebben. Je lichaam moet wennen aan het kindje in je buik en dat kost nou eenmaal meer energie. Je zult je energie moeten verdelen en af en toe een dutje doen om bij te tanken is dikke prima!

 

2. Misselijkheid

 

Nog een bekende zwangerschapskwaal: misselijkheid. Dit komt ook voornamelijk in het eerste trimester voor en vooral in de ochtend. Maar soms kan het je ook overdag overvallen. Zorg dat je op tijd eet en eet vooral ook de hele dag door kleine hoeveelheden om misselijkheid te voorkomen. Je lichaam verbruikt meer energie en voedingsstoffen, dus dit moet op tijd weer aangevuld worden. Meestal verdwijnen deze klachten na het eerste trimester vanzelf weer.

 

3. Brandend maagzuur

 

Misselijkheid kan gepaard gaan met brandend maagzuur. Dit is niet fijn en hier kun je behoorlijk last van ondervinden. De kringspier tussen je maag en slokdarm sluit minder goed tijdens de zwangerschap. Hierdoor vloeit maagzuur gemakkelijk weer terug. Hormonen zijn hier de boosdoener van. Zorg dat je producten met veel vet, zuur en/of koolzuur vermijdt. Dit geeft namelijk extra verhoogde kans op maagzuur.

 

4. Druk op je blaas

 

Je blaas heeft nog maar weinig ruimte, want de baarmoeder en je baby nemen veel ruimte in beslag. Hierdoor ontstaat er druk op je blaas. Dit betekent dat je meer aandrang hebt en vaker moet plassen. Soms is het alleen de druk op je blaas die vervelend voelt zonder dat je moet plassen. 

 

5. Stemmingswisselingen 

 

De hormonen gieren door je lichaam. Dat kan niet anders dan dat het in zwangerschapskwalen resulteert. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van stemmingswisselingen. Je bent veel emotioneler, huilt sneller en weet het soms allemaal even niet meer. Het word je allemaal te veel, terwijl er geen duidelijke oorzaak is. Dit is heel normaal en hoort er allemaal bij. Mocht je het idee hebben dat de stemmingswisselingen je hele dag beïnvloeden en heb je er extreem last van, ga dan eens langs de huisarts en bespreek je gevoel. 

 

6. Bandenpijn

 

De banden van je baarmoeder zorgen ervoor dat alles op zijn plek blijft. Er zit aardig wat rek in de banden. Wanneer je baarmoeder gaat groeien rekken deze banden mee. Maar de rek van de banden kan ook voor de nodige onrust zorgen. Het kan trekkerig aanvoelen en soms heb je ook pijnscheuten in je onderbuik of liezen, wanneer je bijvoorbeeld een snelle beweging maakt. Pak op tijd je rust om je banden ook de nodige rust te geven. 

 

7. Hoofdpijn

 

Een zwangerschap kan je hoofdpijn bezorgen. Zeker in het eerste trimester kun je last ervaren van hoofdpijn. Je lichaam moet uiteraard wennen aan al die hormonale veranderingen en dit kan hoofdpijn met zich meebrengen. Zorg dat je voldoende water drinkt op een dag, neem op tijd je rust en zorg dat je voldoende voedingsstoffen tot je  neemt. Ga af en toe even lekker liggen op de bank en leg een koud washandje op je hoofd. Wil je pijnstillers gebruiken, overleg eerst met je huisarts. 

 

8. Gevoelige en pijnlijke borsten

 

De hormonen in je lichaam zorgen tijdens de zwangerschap voor een verandering van je lichaam. Daar horen ook je borsten bij. Niet alleen kunnen ze veranderen van cupmaat, ook kunnen je borsten heel gevoelig en zelfs pijnlijk zijn. Meestal ontstaan dit voornamelijk in het eerste trimester en neemt dit het tweede trimester meestal weer af. 

 

9. Rugklachten 

 

Deze klachten manifesteren zich steeds meer naarmate je zwangerschap vordert. Goed te verklaren natuurlijk, want je wordt steeds zwaarder naarmate de uitgerekende datum in zicht komt. Je lichaam heeft het op het laatst best zwaar te verduren. Je gaat een andere houding aannemen en wanneer je moe bent zul je meer gaan hangen in je lichaam waardoor rugklachten op de loer liggen. Pak op tijd je rust, neem af en toe een lekkere warme douche/bad en smeer je rug in met een lekkere warme lotion! 

 

10. Slecht slapen 

 

Is de dag vol met zwangerschapskwalen voorbij, denk je lekker te gaan slapen, lukt het niet! En je bent al zo moe. In het begin komt het waarschijnlijk doordat je lichaam en jij enorm moeten wennen aan het zwanger zijn, misschien lig je veel te piekeren waardoor je niet in slaap komt en aan het einde van de zwangerschap lig je wakker van je buik die je in de weg zit. Slecht slapen is niet prettig, zeker niet wanneer je al zo moe bent. Ga eventueel overdag een poosje liggen om bij te tanken als dat lukt. Weet dat alle zwangerschapskwalen van korte duur zijn en voor een heel goed doel. Wanneer je dit voor ogen houdt, kun je beter relatieveren en dus meer genieten. Succes!! 

 

 

 

 

Laat een opmerking achter

Opmerking

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »