Tips voor vermoeidheid tijdens de zwangerschap
Vermoeidheid tijdens de zwangerschap is zo'n kwaal. Het kan behoorlijk in de weg staan bij het dagelijkse ritme. De vermoeidheid is meestal gedurende de eerste maanden aanwezig, daarna verdwijnt het meestal vanzelf. In sommige gevallen kan het de gehele zwangerschap duren. We hebben een aantal tips voor vermoeidheid tijdens de zwangerschap.
Moe, moe, moeeeee
Het is niet zo gek dat je moe bent tijdens de zwangerschap. Zeker in het begin van je zwangerschap kun je hier veel last van hebben. Je lichaam verandert en je hormonen gooien alles in de war. Meestal gedurende de eerste drie maanden (eerste trimester) van een zwangerschap ligt vermoeidheid op de loer. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is het niet iets om je geen zorgen over te maken. Doe je dit wel of belemmerd het je enorm waardoor je dagelijkse ritme erg verstoord raakt, neem dan contact met je huisarts of verloskundige op.
Oorzaken vermoeidheid tijdens zwangerschap
- Je lichaam krijgt te maken met hormonen die alles flink in de war gooien. Vermoeidheid kan mede daardoor veroorzaakt worden. Maar er kunnen ook andere oorzaken achter de vermoeidheid zitten.
- Veel liggen piekeren op het moment dat je naar bed gaat waardoor het langer duurt voordat je in slaap komt. Slaapgebrek ligt dan op de loer.
- Ook nachtelijk toiletbezoeken zijn meestal meer aanwezig waardoor je een slaaptekort kunt krijgen.
- Het hormoon hCG zorgt meestal gedurende de eerste 3 maanden voor vermoeidheid. Je lichaam moet wennen aan de situatie en vraagt meer energie van je. Dit kan resulteren in vermoeidheid.
- De laatste loodjes kunnen ook voor vermoeidheid zorgen. Meestal in het laatste trimester wordt het dragen van de baby in je buik zwaarder, je slaapt minder goed, de energie is minder en de vermoeidheid ligt daardoor op de loer.
- Misschien is je ijzergehalte in het bloed te laag, waardoor bloedarmoede ontstaat. Dit kun je laten checken bij je huisarts of verloskundige.
- Je stofwisseling verandert tijdens de zwangerschap waardoor je sneller koolhydraten verbrandt en dus sneller moe wordt.
Tips voor vermoeidheid tijdens de zwangerschap
- Zorg voor een juist voedingspatroon vol groente, vitamines en vezels.
- Neem voldoende rust!
- Drink voldoende water op een dag. (1,5 / 2 liter per dag).
- Lichaamsbeweging is een must om je energie weer aan te vullen ook al is het idee al vermoeiend. Zeker beweging in de buitenlucht geeft positieve energie. Maak een lekkere boswandeling. Dan slaap je ook beter.
- Neem evt. een supplement speciaal voor zwangere vrouwen om extra energie aan te vullen.
- Maak je niet te druk, vermijd stress en laat het lekker los. Het is maar tijdelijk!
Wanneer ga je naar de huisarts of verloskundige met vermoeidheid?
- Altijd wanneer je twijfelt waar de vermoeidheid vandaan komt.
- Wanneer je last krijgt van andere vervelende klachten.
- Wanneer je naast vermoeidheid last hebt van lusteloosheid, angst, je somber voelen en last hebt van uitputting.