60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *
Webwinkel KeurZwangerschapspanty's
0
60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *

Door Danielle van de Vlag (Puurvangeluk.com)

Waarom inname van vitamine C belangrijk is tijdens de zwangerschap?

Maar waarom is inname van vitamine C juist zo belangrijk tijdens de zwangerschap?

 

IJzer en Vitamine C

 

IJzer is een hele belangrijke voedingsstof tijdens je zwangerschap. Wanneer je een tekort aan ijzer in je lichaam hebt, kun je (over)vermoeid raken en bloedarmoede ontwikkelen. Dit kan gevaarlijk voor jou en de baby in je buik zijn. Met behulp van voldoende inname van vitamine C kun je een tekort aan ijzer voorkomen. Vitamine C zorgt namelijk voor een betere opname van ijzer in je lichaam. Dus wanneer je een maaltijd nuttigt is het raadzaam om er een glas verse jus d'orange te drinken. Een glas verse sap bevat vitamine C wat zorgt voor een betere ijzeropname uit de voeding. 

 

Wat is het belang van ijzer?     

 

De bloedcellen in je lichaam transporteren zuurstof naar o.a. de hersenen door middel van ijzer. Wanneer er een tekort is aan ijzer in het lichaam kun je bloedarmoede ontwikkelen waardoor je moe, slap, je niet lekker voelt en zelfs kortademig bent. Heb je last van deze klachten gedurende je zwangerschap? Overleg altijd met je arts of verloskundige naar de mogelijkheden. Zij kunnen testen of je een tekort aan ijzer hebt in je lichaam en evt. een ijzersupplement adviseren/voorschrijven. 

 

Producten die rijk zijn aan vitamine C

 

Zorg zelf voor voldoende inname van vitamine C om de vitamines op peil te houden, maar belangrijker nog om je ijzergehalte op peil te houden. Eet en/of drink vooral producten die rijk zijn aan vitamine C, zoals:

  • Fruit >>> aardbeien, citroen, kiwi, limoen, sinaasappels en zwarte bessen. 
  • Groente >>> bloemkool, broccoli, bieslook, rode paprika, spruitjes, spinazie en witlof.

 

Vitamine C is oplosbaar 

 

Vitamine C is oplosbaar in water, dus kook verse groente in een klein laagje water en kook het vooral niet te lang. Zorg altijd voor een gevarieerd voedingspatroon vol vitamines en mineralen.  Houd je aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C van 85mg tijdens zwangerschap. Bij twijfel of vragen, schakel gerust je huisarts of verloskundige in voor meer informatie. 

 

 

Laat een opmerking achter

Opmerking

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »