60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *
Webwinkel KeurZwangerschapspanty's
0
60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *

Door Op en Top Zwanger

Vliegen tijdens je zwangerschap?

Heerlijk op vakantie naar een ver land of met de zon met het vliegtuig tijdens je zwangerschap om nog lekker even te genieten voor de baby er is, waar moet je nou op letten als je gaat vliegen.

De Zwangerschapsverklaring

Zodra je gaat boeken meld dan direct even dat je zwanger bent, over het algemeen is het de eerste 28 weken geen probleem om te vliegen, maar het is altijd verstandig om te melden zodat het bekend is bij de maatschappij en aanwezige vlieg personeel.
Na de 28 weken wiillen de meeste luchtvaatmaatschappijen een zwangerschapsverklaring waar de uitgerekende datum op staat zien. Deze verklaring moet getekend zijn door de verloskundige of (huis)arts en mag niet ouder zijn dan 5 dagen.

Na de 36ste week wordt er aangeraden om niet meer te vliegen, je riskeert dan namelijk een bevalling in de lucht. De meeste vliegmaatschapijen laten ook geen hoogzwangere vrouwen na 36 weken toe. Daarom is een zwangerschapsverklaring altijd handig om mee te nemen.

Mocht je bijvoorbeeld zwanger zijn van een tweeling/meerling of een flinke buik hebben kan je langer zwanger lijken als je werkelijk bent en zonder zwangerschapsverklaring kan en mogen vliegmaatschappijen je weigeren als ze denken dat je hoogzwanger bent.

Naast de zwangerschapsverklaring zijn er sommige luchtvaartmaatschapijen die willen dat je een vrijwaringverklaring ondertekend waarin staat dat zij niet aansprakelijk zijn voor eventuele complicaties die kunnen voordoen tijdens de reis.


Is vliegen wel veilige tijdens je zwangerschap?

Er wordt beweerd dat er in de eerste zwangerschapsmaand en rond de bevruchting beter niet gevlogen kan worden, je kan namelijk worden bloodgesteld aan kosmische straling. Deze straling kan net als rontgenstraling erfelijk materiaal in een cel beschadigen en deze kosmische straling is op vlieghoogte meer aanwezig als aan de grond.
Er zijn geen aanwijzingen dat een enkele reis de kans op afwijkingen hierdoor al is vergroot, het wordt wel afgeraden om veel te vliegen tijdens je zwangerschap.
 
Luchtvaartmaatschappijen

De regels rond vliegen tijdens uw zwangerschap zijn per luchtvaartmaatschappij nog wel wat verschillend, daarom is het altijd aan te raden bij de luchtmaatschappij te informeren vanaf welke week ze een zwangerschapsverklaring willen zien of niet meer gevlogen mag worden bij hun als maatschappij

Handige tips.
 

Vraag bij het reserveren al of je een stoel aan het gangpad mag, op deze manier kun je makkelijk opstaan om even te lopen of naar het toilet te gaan.

Bij sommige vliegtuigmaatschappijen is het mogelijk om een stoel met extra beenruimte te reserveren bij een nooduitgang of eerste rij.

Zorg dat je voldoende water drinkt.

Overleg altijd je reisplannen met je verloskundige of arst.

Strek regelmatig je benen en blijf niet lang in een houding zitten, dit remt de bloeddoorstroming.

Zorg dat je weet waar de dichtstbijzijnde arts of ziekenhuis op je vakantiebestemming is.

Neem de zwangerschapsverklaring en je zwangerschapskaart mee.

Neem het telefoonnummer van je eigen verloskundige of arts mee. Als er wat gebeurt of aan de hand is, kun je meteen contact opnemen.


Laat een opmerking achter

Opmerking

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »