60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *
Webwinkel KeurZwangerschapspanty's
0
60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *

Door Danielle van de Vlag (Puurvangeluk.com)

Schrijf een geboorteplan als voorbereiding op je bevalling

Daarom is het handig om van tevoren na te denken over de keuzes die er allemaal zijn, waar je voor kiest en waar jij je lekker bij voelt. Een geboorteplan als voorbereiding op je bevalling is een mooie tool om je partner, de verloskundige en/of gynaecoloog inzicht te geven over hoe jij de bevalling voor je ziet en hoe je het graag zou willen, als dat mogelijk is uiteraard. Schrijf een geboorteplan als voorbereiding op je bevalling. Zo kunnen ze jou en je partner zo goed mogelijk begeleiden tijdens de bevalling.

 

Wat is een geboorteplan?

 

Een geboorteplan is een soort document die je zelf samenstelt en inzicht geeft in hoe jij je bevalling ziet en/of wenst. Heb je eerder een bevalling gehad en weet je uit ervaring precies wat je wel en niet wilt bij je volgende bevalling? Of ben je voor het eerst zwanger en heb je zelf ideeën over hoe jij je bevalling tegemoet wilt gaan? Schrijf het allemaal op in het geboorteplan. Een geboorteplan geeft jou meer rust en vertrouwen, maar ook voor je partner, verloskundige en/of gynaecoloog is het prettig om te weten wat je fijn of juist niet fijn vindt tijdens de bevalling. 

 

Hoe schrijf je een geboorteplan en waar moet je rekening mee houden?

 

Een geboorteplan is geen heel boekwerk, maar bestaat hoogstens uit een aantal A4'tjes  Schrijf jouw wensen duidelijk, kort en bondig op. Het is belangrijk dat iedereen, die betrokken is bij jouw bevalling, het gemakkelijk en overzichtelijk kan lezen. De volgende punten schrijf je op in een geboorteplan?

 

 -   Wil je thuis bevallen, liever in het ziekenhuis of in een geboortehotel?

 -   Wie is er aanwezig bij de bevalling? Alleen je partner of wil je je moeder, vader of een ander familielid bij de bevalling naast je hebben?

 -   Vind je het goed als er verloskundigen, gynaecologen en artsen in opleiding mee kijken tijdens de bevalling of juist niet?

 -   Hoe denk je over pijnbestrijding?

 -   Hoe zie je het voor je tijdens de ontsluitingsfase?

 -   Heb je ideeën over de persfase?

 -   Wil je zelf de baby aanpakken of je partner?

 -   Wil je dat er foto's gemaakt worden tijdens de bevalling of juist niet?

 -   Hoe zie je het voor je zodra de baby eruit is?

 -   Willen jullie zelf de navelstreng doorknippen?

 -   Wil je borstvoeding geven of niet?

 -   Wat te doen bij eventuele complicaties?

 

Heb je zelf nog specifieke wensen rondom je bevalling? Schrijf ze gerust op en maak ze bespreekbaar met je partner, verloskundige en/of gynaecoloog. Een geboorteplan kan uiteraard altijd anders verlopen dan je verwacht of gepland had, maar het geeft op veel vlakken wel duidelijkheid en rust. Voor jou en alle mensen die betrokken zijn bij de bevalling. 

 

 

Laat een opmerking achter

Opmerking

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »