60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *
Webwinkel KeurZwangerschapspanty's
0
60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *

Door Op en Top Zwanger

Rusteloze benen tijdens de zwangerschap

Het extra gewicht moeten je benen dragen en dat kan uiteindelijk zorgen voor rusteloze benen, ook wel restless legs genoemd. 

Benen voelen zwaar 


Je benen kunnen tijdens de zwangerschap een stuk zwaarder aanvoelen. Dat komt niet alleen door de extra kilo’s die ze moeten dragen, maar kan ook komen omdat je benen meer vocht gaan vasthouden. Misschien moet je de hele dag staan waardoor aan het eind van de dag je benen een stuk zwaarder aanvoelen en er soms zelfs dikker uit gaan zien. Probeer je benen als het lukt tussendoor zo vaak mogelijk omhoog te leggen. Dat geef verlichting en zorgt dat het vocht kan afnemen.

Beweging doet goed


Ondanks dat rusten en je benen omhoog leggen goed is bij rusteloze benen is beweging ook heel belangrijk. In het laatste trimester van je zwangerschap wordt alles een stukje zwaarder, zo ook het lopen. Probeer toch lekker in beweging te blijven. Het zorgt ervoor dat bloed- en vochtdoorstroming gestimuleerd wordt waardoor je benen een stuk lichter aanvoelen. Probeer je balans te vinden door niet te lang te zitten, niet te lang te staan en regelmatig te bewegen. 

Neem een wisseldouche 


Spieren en banden verslappen tijdens de zwangerschap. Het hormoon progesteron is daar verantwoordelijk voor. Een wisseldouche van koud en warm water bevordert de bloedcirculatie in het lichaam. Het werkt tevens verkwikkend voor het lichaam en verlicht zware benen. 

Last van nachtelijke pijn 


Soms heb je last van nachtelijke pijn zodra je gaat liggen. Je benen en jijzelf komen na een drukke dag tot rust waardoor de pijn soms beter merkbaar en voelbaar is. Het kan op zich geen kwaad maar wanneer het slapen dusdanig wordt bemoeilijkt waardoor je niet meer uitgerust wakker wordt raadpleeg dan een arts. Je hebt immers je krachten hard nodig. Hij kan je misschien voorzien van tips en adviezen of zo nodig pijnstilling of recept om beter in slaap te komen voorschrijven.
 

Nog een aantal tips om de pijn van rusteloze benen/restless legs te verlichten;

-     Matig zijn met koffie, thee, cola en chocolade
-     Voldoende beweging nemen
-     Zorgen voor ontspanning
-     Niet te lang zitten in dezelfde houding
-     Niet te lang staan in dezelfde houding 
-     Regelmatig recht staan
-     Stretchen of uitstrekken voor het slapengaan
-     Douchen voor het slapengaan kan de slaap bevorderen
-     Wisseldouche geeft verlichting bij pijn 
-     Verlichtende beenlotion (met menthol) gebruiken 


Laat een opmerking achter

Opmerking

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »