60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *
Webwinkel KeurZwangerschapspanty's
0
60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *

Door Op en Top Zwanger

Nesteldrang bij zwangere vrouwen.

Wat is nesteldrang, waar komt het vandaan en is hoe kan je het binnen de perken houden. Wist je dat zelfs mannen last kunnen hebben van nesteldrang?

 

Wat is nesteldrang?

Zoals de naam zich al voordoet, is nesteldrang de drang om een nestje te maken. Uiteraard komt dit bij dieren voor. Ze moeten zich gaan voorbereiden op het jonge diertje wat wordt geboren. Ze bouwen nestjes om de baby geborgenheid en veiligheid te kunnen bieden. Bij zwangere vrouwen komt het meestal de laatste weken in de zwangerschap voor en soms zelfs eerder. Het hormoon prolactine is verantwoordelijk voor nesteldrang. Het is een drang dat zich uit in schoonmaken en opruimen nog worden voordat de baby zich aandient. Vaak moet het schoonmaken en opruimen nog grondiger gebeuren dan je  normaal gesproken zou doen! Het geeft rust en ontspanning wanneer alles tot in de puntjes verzorgd, schoon en opgeruimd is. De baby kan komen! 

 

Hoe uit nesteldrang zich?

Voor elke zwangere vrouw uit nesteldrang zich anders.  Sommige vrouwen hebben de laatste paar weken of dagen last van een gigantische opruim- en schoonmaakwoede waar anderen dat ver voor hun uitgerekende datum hebben. Bij nesteldrang is de drang groot om alles op orde te maken voor het kindje komt. Het babykamertje moet helemaal schoon, de babykleertjes moeten gewassen worden, alles in en rond huis moet opgeruimd, uitgezocht en aan kant zijn. De laatste belangrijke spulletjes moeten gehaald worden en ga zo maar door. Soms slaan vrouwen door dat ze laatste weken zo druk zijn met hun nesteldrang dat zodra de bevalling begint ze al helemaal kapot zijn. Dus doe rustig aan en maak het niet te bont. Geef ook dingen uit handen, aan je partner, vrienden of familie bijvoorbeeld. Vele handen maken ligt werk. 

Wat je beter niet kan doen;

  • Ga niet op grote hoogtes werken of op ladders en wankelende trapjes staan. 
  • Verschoon geen kattenbakken tijdens je zwangerschap, uitwerpselen van katten kunnen parasieten bevatten. Ook in de tuin kunnen uitwerpselen van katten liggen, pas op met tuinieren. 
  • Ga niet als een malle te werk maar las zo nu en dan een pauze in om weer energie aan te vullen. Pak op tijd je rust! 
  • Pas op met schilderen! Gebruik geen verf op terpentinebasis maar liever verf op waterbasis. Laat je partner de boel schilderen en ventileer de geschilderde ruimte goed. 

Nesteldrang komt ook voor bij mannen

Nesteldrang is niet alleen voor de aanstaande mama's een must. De aanstaande papa's worden meestal aangestoken door hun zwangere vrouw/vriendin. De opruim- en schoonmaakwoede van hun zwangere vrouw/vriendin werkt aanstekelijk! Klusjes afwerken en opruimen voordat de kleine geboren wordt is natuurlijk super fijn. De grote klussen mogen blijven liggen voor de aanstaande papa's. Nesteldrang bij mannen uit zich vaak in de tuin opschonen, de schuur opruimen en klussen in huis afmaken. Sommige mannen vinden het pure noodzaak waar anderen het onzin, zelfs waanzin vinden. Laat vrouwen lekker hun gang gaan, zolang het geen ernstige of vervelende vormen van drang aanneemt is er niks aan de hand. Het hoort erbij, het geeft rust. 


Laat een opmerking achter

Opmerking

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »