60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *
Webwinkel KeurZwangerschapspanty's
0
60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *

Door Danielle van de Vlag (Puurvangeluk.com)

Met het vliegtuig tijdens je zwangerschap?

Heerlijk, relaxen en genieten van elkaar. Vliegen tijdens de zwangerschap kan dat gemakkelijk en zonder problemen?

Zwangerschapsverklaring

Het is verstandig bij het boeken van je tickets te vermelden dat je zwanger bent. Tot 28 weken zwangerschap mag je in principe zonder problemen vliegen. Check het altijd even bij je luchtvaartmaatschappij, iedere maatschappij heeft namelijk een andere regelgeving. Heb je bijzondere klachten of vertrouw je het tot op het moment van vliegen niet loop dat geen onnodig risico. Na 28 weken zwangerschap heb je vaak een zwangerschapsverklaring nodig voor de luchtvaartmaatschappijen. Op deze verklaring staat een handtekening van verloskundige of huisarts. Zonder zwangerschapsverklaring mogen de maatschappijen je weigeren. Vraag altijd voor de zekerheid bij je luchtvaartmaatschappij wat ze verder nog nodig hebben. Sommige luchtvaartmaatschappijen willen bijvoorbeeld dat je een vrijwaringsverklaring ondertekent waarin staat dat zij niet aansprakelijk zijn voor complicaties die zich kunnen voordoen tijdens de reis. Ze dekken zich als het ware in voor de gevolgen die eventueel kunnen plaatsvinden. 

Wanneer niet meer vliegen 

Het advies is om vanaf de 36e week van de zwangerschap niet meer te vliegen. Het risico dat je een bevalling in de lucht krijgt is aanwezig. Veel maatschappijen laten geen hoogzwangere vrouwen toe omdat de kans op een bevalling zeer groot is. Ook als er in de zwangerschap diverse complicaties zijn geweest of zelfs nog aanwezig zijn dan is vliegen niet toegestaan. Vlieg liever gedurende het tweede trimester, de meest veilige keuze. 

Tips om lekker en veilig te vliegen

 • Overleg van tevoren je reisplannen met je verloskundige of huisarts of het verstandig is dat je gaat vliegen. 
 • Zorg dat je weet waar het desbetreffende ziekenhuis in de buurt van je vakantiebestemming is. 
 • Vermeld bij het boeken van je tickets dat je zwanger bent.
 • Vraag een stoel bij het gangpad (en eventueel met extra beenruimte), zodat je gemakkelijk even kan gaan wandelen of naar het toilet kan zonder dat je elke keer ongemakkelijk moet voelen er weer langs te moeten.
 • Blijf niet te lang in dezelfde houding zitten of liggen. Af en toe even een wandelingetje op en neer is goed voor de bloedsomloop.
 • Drink voldoende water.
 • Zorg dat je voldoende eet. Eet ook op tijd en elke keer kleine beetjes verdeeld over de reis. Eet geen zware maaltijden. 
 • Vergeet je zwangerschapsverklaring en zwangerschapskaar niet mee te nemen. Alle medische gegevens staan hierop vermeld. Fijn om bij je te hebben. 
 • Neem de gegevens van je huisarts of verloskundige ook mee, je kan direct contact zoeken mocht het nodig zijn. 
 • Zorg voor niet knellende en comfortabele zwangerschapskleding
 • Zorg van tevoren dat je de regels van de vliegmaatschappij kent zodat je je goed kan voorbereiden en niet voor verrassingen komt te staan. 

Goede reis, geniet! 

Laat een opmerking achter

Opmerking

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »