60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *
Webwinkel KeurZwangerschapspanty's
0
60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *

Door Danielle van de Vlag (Puur van Geluk)

Met deze tips gaat je kind veilig op de fiets naar school

Gaat je kind voor eerst alleen op de fiets naar school? Slik, want het is best lastig om je kind(eren) los te laten in het verkeer. Als kind en als fietser ben je best kwetsbaar in het verkeer. Zeker als je voor de eerste keer alleen op pad gaat. Zien ze je kind wel en weet je kind hoe het werkt wanneer er geen voorrang wordt verleend? Je kunt natuurlijk zelf veel doen om de veiligheid op de fiets veiliger te maken. Met deze tips gaat je kind veilig op de fiets naar school. Maar het is natuurlijk ook een kwestie van loslaten. ;-) Succes!

 

Oefening baart kunst

 

En het is echt zo! Zorg dat je vroeg genoeg, en voordat je kind zelfstandig naar school gaat, flink hebt geoefend in het verkeer. Neem ze overal mee naartoe op de fiets en laat ze verschillende situaties in het verkeer zien en ontdekken. Door zelf te oefenen, ontdekken en ervaren, leer je het beste. Fiets ook regelmatig samen de weg naar school en geef zo nodig aanwijzingen onderweg. Ze krijgen op school ook verkeerslessen en er moet een fietsexamen gedaan worden.

 

Daarnaast kun je zelf ook diverse drukke plekken in de stad opzoeken en verkennen om naast de rustige en bekende situaties ook te leren van compleet nieuwe en andere verkeerssituaties. Dus ga lekker samen oefenen en laat je kind zodra het al kan, wennen aan een fiets en het verkeer. Is je kindje nog klein? Neem hem of haar mee op de fiets wanneer het kan en laat je kindje in het fietsstoeltje alvast kennismaken met het verkeer en de drukte.

 

>>> Lees ook: Waar let je op bij het kopen van een fietsstoeltje?

 

Neem de tijd

 

Dit geldt voor het oefenen, maar ook voor het rijden naar de bestemming. Zorg dat je kind op tijd van huis vertrekt, zodat hij of zij voldoende tijd heeft om op de plaats van bestemming aan te komen. Haast is, zeker in het verkeer, een no go! Van haasten word je minder nauwkeurig en oplettend. Dit wil je niet, zeker niet in het verkeer, dus neem de tijd!

 

Is je kind goed zichtbaar op de fiets?

 

Kinderen vallen niet altijd goed op wanneer ze op de fiets zitten, zeker kleine kinderen niet. In de winter zijn kinderen extra moeilijk zichtbaar wanneer het regent, schemerig of donker is. Zorg dat verlichting goed werkt en zorg daarnaast voor kleding/rugtas met reflectie aan de voor- en achterzijde. Check ook of de reflectoren op de fiets en op de trappers aanwezig zijn.

 

Veilige fiets

 

Naast alle genoemde tips, hebben we nog een hele belangrijke tip! Zorg dat je kind veilig op pad gaat met een fiets die voldoet aan alle eisen die een veilige fiets moet hebben.

 

  • Is de fiets stevig genoeg en heeft de fiets de juiste maat voor je kind?
  • Zit het zadel en het stuur op de juiste hoogte?
  • Zijn alle spaken in het wiel aanwezig en heel?
  • Kan je kind goed bij de trappers en bij de grond?
  • Werkt alle verlichting op de fiets?
  • Zijn de banden goed opgepompt?
  • Werken de remmen optimaal?
  • Zit er een goedwerkende fietsbel op de fiets?
  • Is je kind goed zichtbaar op de fiets?
  • Wil je extra veiligheid? Draag een fietshelm.

 

Allemaal punten die belangrijk zijn om veilig op de fiets naar school te kunnen gaan. Deze punten moet je ook tussendoor regelmatig blijven checken, zodat je kind veilig de weg op blijft gaan.

 

Laat een opmerking achter

Opmerking

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »