60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *
Webwinkel KeurZwangerschapspanty's
0
60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *

Door Danielle van de Vlag ( puurvangeluk.com)

Last van Bloedend Tandvlees tijdens de Zwangerschap

Last van bloedend tandvlees tijdens de zwangerschap?

 

Zwangerschapskwaaltjes, wat zijn ze toch vervelend! Toch horen ze er een beetje bij en is het vaak niets om je zorgen over te maken. Zo kun je bijvoorbeeld (vaker) last hebben van opgezwollen en geïrriteerd tandvlees. Heb je last van bloedend tandvlees tijdens de zwangerschap? Wij vertellen je wat je kunt doen om het te verminderen of te verlichten.

 

Oorzaken bloedend tandvlees 

 

Je tandvlees kan tijdens de zwangerschap vaker bloeden dan normaal. Hormonen zijn de boosdoeners. Vervelend? Ja, net zoals alle andere kwaaltjes. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft last van gevoelig tandvlees dat sneller kan gaan bloeden. Dit komt vooral in het tweede en derde trimester voor. Heel vervelend, maar het kan geen kwaad. Wist je bijvoorbeeld dat je lichaam tijdens de zwangerschap meer bloed aanmaakt? Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je baby. En aangezien je bloedvaten slapper en dunner worden tijdens de zwangerschap is het helemaal niet zo gek dat het tandvlees gevoeliger is en kan gaan zwellen en bloeden. Er zijn een aantal dingen die bloedend tandvlees kunnen veroorzaken:

 

 • Er kan een gebrek aan vitamine B, C of D zijn;
 • Een te droge mond;
 • Gebruik van tandpasta of mondwater met alcohol kan je mond uitdrogen, waardoor tandvlees gevoelig wordt en kan gaan bloeden;
 • Te harde tandenborstel;
 • Te hard poetsen.

 

Wat kun je doen om klachten te verminderen of verlichten?

 

Het is goed om klachten van bloedend tandvlees in de gaten te houden. Heb je vaak last van pijnlijke klachten en bloedend tandvlees, dan kun je de tandarts bellen voor advies. Heb je naast bloedend tandvlees nog andere klachten, zoals opgezwollen of geïrriteerd tandvlees, teruggetrokken tandvlees, bultjes of aften in je mond of een slechte adem? Vraag dan ook je tandarts of mondhygiënist om advies. Blijf er niet te lang mee lopen, om te voorkomen dat het erger wordt.

 

Tips:

 

 • Zorg voor een goede mondgezondheid door 2 maal per dag te poetsen. Ook al bloed het tandvlees tijdens het poetsen.
 • Vraag je tandarts om advies voor een goede tandenborstel, tandpasta en mondspoeling.
 • Kies, wanneer je last hebt van bloedend tandvlees, voor een zachte tandenborstel.
 • Let ook op gezonde voeding. Wanneer je veel slechte voedingsmiddelen nuttigt, heeft dit effect op je mondgezondheid. Beperk suikergebruik, fastfood en veel koffie.
 • Gebruik een tandpasta op natuurlijke basis. Deze zijn zachter voor tanden en tandvlees, maar reinigen wel optimaal.
 • Spoel je mond na het poetsen met een mondspoeling op natuurlijke basis.
 • Vergeet ook tussen de maaltijden door niet te flossen, stoken of ragen. Hiermee voorkom je dat etensresten achterblijven tussen het gebit die bloedend tandvlees kunnen veroorzaken.

Zijn de klachten nog niet afgenomen na het toepassen van deze tips? Neem dan zeker contact op met je tandarts of mondhygiënist voor een goed advies.

Laat een opmerking achter

Opmerking

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »