60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *
Webwinkel KeurZwangerschapspanty's
0
60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *

Door Danielle van de Vlag (Puurvangeluk.com)

Foliumzuur tijdens de zwangerschap.

Iedereen heeft het nodig en bijna iedereen krijgt er te weinig van binnen. Zwangere vrouwen wordt altijd aangeraden een supplement met 400 microgram foliumzuur per dag te gebruiken. Uiteraard kan je ook een vitamine supplement speciaal voor zwangere vrouwen gebruiken waar de foliumzuur bij in zit. Begin het liefst minstens vier weken voordat je zwanger wil worden met het slikken van foliumzuur tot en met de tiende week van de zwangerschap. Dat zijn de belangrijkste weken! Je mag het natuurlijk gedurende de hele zwangerschap door gebruiken. Foliumzuur bevordert de groei en ontwikkeling van het lichaam van de ongeboren baby, het is goed voor je eigen imuunsysteem en zorgt het voor aanmaak van witte en rode bloedcellen. Het is belangrijk voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de baby. Daarnaast verlaagt foliumzuur het homocysteïnegehalte van het bloed. Een hoog homocysteïnegehalte wordt in verband gebracht met een grotere kans op hart- en vaatziekten.
 

Foliumzuur verkleint de kans op geboorteafwijkingen zoals het neurale-buisdefect (NBD), open ruggetje, een hazenlip en open gehemelte. Niet geheel onbelangrijk dus! Foliumzuur vind je voornamelijk in groenten, groene groenten in het bijzonder, volkorenproducten, brood, zuivel en vlees. Als je gevarieerd eet, krijg je (als je niet zwanger bent) voldoende foliumzuur binnen. Zwangere vrouwen redden het met voeding alleen niet om aan het gewenste microgrammen foliumzuur te komen. Daarom is het advies bij zwangere vrouwen een supplement met 400 microgram per dag ernaast te gebruiken. Het liefst al 4 weken voordat je zwanger wil raken.
 

Een te hoge inname van synthetisch foliumzuur uit supplementen kan een tekort aan vitamine B12 maskeren. Dit geldt overigens alleen bij een ernstig vitamine B12 gebrek als gevolg van een auto-immuunziekte zoals pernicieuze bloedarmoede, waardoor er nagenoeg geen vitamine B12 wordt opgenomen. Bij teveel gebruik aan foliumzuur uit voeding zijn geen nadelige effecten waargenomen. Gebruik de supplementen zoals ze bedoeld zijn. 
 

Geniet op en top van je zwangerschap! 


Laat een opmerking achter

Opmerking

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »