60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *
Webwinkel KeurZwangerschapspanty's
0
60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *

Door Danielle van de Vlag (Puur van Geluk)

5 Tips om goedkoper en milieubewuster babykleertjes te wassen

Zeker met al die babykleertjes die regelmatig gewassen moeten worden, is het goed om stil te staan en na te denken over hoe je goedkoper en milieubewuster kunt wassen. Er gaat met een baby namelijk geen dag voorbij dat de wasmand leeg is. Check deze 5 tips om goedkoper en milieubewuster babykleertjes te wassen.

 

  1. Gooi vol die trommel

 

We zijn snel geneigd om een wasmachine te laten draaien wanneer de wasjes klein zijn. We willen de was tenslotte bijhouden en niet op laten lopen, toch? Maar dat is juist niet handig! Zorg dat de trommel van de wasmachine goed vol zit met babykleertjes en sokjes, want dat scheelt veel geld. Maar ook wasmiddel! De wasmachine moet met kleine wasjes veel vaker draaien, dan wanneer je een volle wasmachine laat draaien. En met een baby komt die wasmachine echt wel vol en snel ook. Maar let wel op dat je de wasmachine niet te vol pakt, want dat komt niet ten goede voor de duurzaamheid je wasmachine. Je moet je hand nog wel tussen het wasgoed en de trommel kunnen steken.

 

Heb je een klein wasje, zoals lingerie, voedingsbeha’s of zoogcompressen? Deze kun je ook in warm water met wasmiddel laten weken en wassen.

 

  1. Kies voor een lang programma

 

Wassen op een lang programma klinkt misschien tegenstrijdig als het gaat om goedkoper en milieubewuster wassen. Maar een kort programma zorgt er juist voor dat de was in een korte tijd schoon moet worden, waardoor de wasmachine extra hard zijn best moet doen. Dit betekent tegelijkertijd ook dat de wasmachine veel meer stroom verbruikt in korte tijd. Dus kies daarom liever voor een lang programma. Zo weet je zeker dat je was goed schoon is en je goedkoper en milieubewuster wast.

 

  1. Liever een graadje lager

 

Het is in deze tijd niet alleen aan te raden de verwarming een graadje lager te zetten, ook de wasmachine mag een graadje lager. Was in plaats van 60 graden een keer op 40 graden. En ga van 40 graden naar 30 graden. Zeker wanneer kleding niet vuil is, maar alleen een opfrisbeurt nodig heeft. Hiermee bespaar je al snel behoorlijk wat euro’s op jaarbasis. Wist je dat wassen op 60 graden zelfs tot twee keer meer energie kost dan wanneer je wast op 40 graden. En wassen op 95 graden zelfs tot drie keer meer. Wees dus bewust van je wasprogramma en kies liever een graadje lager.

 

  1. Maak er geen schuimparty van

 

Lekker veel schuim doet ons denken aan goed schoonmaken. Maar niets is minder waar! Zorg dat je niet te veel wasmiddel toevoegt aan de was in de wasmachine. Te veel wasmiddel zorgt voor veel schuim en dit tast de vezel van (baby)kleding aan, waardoor het minder lang meegaat. Maar dat niet alleen, te veel wasmiddel dat achterblijft in de kleding van jezelf en je baby kan voor huidirritatie zorgen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Daarnaast moet de wasmachine harder werken om het wasmiddel op te lossen en af te voeren. Kijk dus voor de juiste dosering op de gebruiksaanwijzing van het wasmiddel, ook voor het behoud van je wasmachine.

 

  1. Kies voor het beste tijdstip

 

Heb je zonnepanelen, dan is het handig om de wasmachine aan te zetten wanneer de stroomproductie hoog is. Bijvoorbeeld tijdens een lichte en vooral zonnige dag. Zo haalt de wasmachine de stroom uit de zonnepanelen die volop stroom opwekken. Ben je niet thuis om de wasmachine aan te zetten, programmeer de machine dan in. Dit scheelt je heel veel geld en bovendien is het gunstiger voor het milieu.

 

Tip: hang de was, als het kan, buiten aan de lijn te drogen. Dit scheelt je weer een droogbeurt in de droger en bovendien spaar je hier behoorlijk veel geld mee uit.

 

 

Laat een opmerking achter

Opmerking

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »