60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *
Webwinkel KeurZwangerschapspanty's
0
60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *

Door Danielle van de Vlag (Puur van Geluk)

Wanneer kun je je baby voor het eerst voelen schoppen in je buik?

De zwangerschap is een prachtige periode, negen maanden lang draag je je kindje in je buik. Maar een van de meest bijzondere momenten van de zwangerschap is het voelen van de eerste bewegingen in je buik van je baby. Maar wanneer kun je verwachten deze kleine 'schopjes' te voelen?

 

De eerste bewegingen

 

De eerste bewegingen van de baby in de baarmoeder worden vaak omschreven als ‘fladdertjes’, ’belletjes' of als 'golvende bewegingen'. Ze zijn in het begin subtiel en gemakkelijk te missen, zeker als het je eerste zwangerschap is. Dan heb je nog geen idee wat je precies moet voelen. Maar naarmate je zwangerschap vordert, kom je er vanzelf achter.

 

Wanneer zijn de eerste schopjes voelbaar?

 

Is het je eerste zwangerschap, dan worden deeerste bewegingen meestal gevoeld tussen de 18e en 25e week van de zwangerschap. Vrouwen die al eerder zwanger zijn geweest, hebben de neiging deze bewegingen wat eerder op te merken, soms al rond de 16e week.Er zijn echter factoren die invloed kunnen hebben op wanneer je de baby voelt:

 

  • Ligging van de placenta: Als je placenta aan de voorkant van je buik ligt, kan het wat langer duren voordat je de bewegingen van de baby voelt, omdat deze de schopjes kunnen dempen.
  • Eerste zwangerschap: Bij een eerste zwangerschap zijn de buikspieren vaak strakker, waardoor het moeilijker kan zijn om de eerste schopjes van de baby te voelen.
  • Activiteit van de baby: Sommige baby's zijn rustig en andere baby’s zijn van nature actiever. Dit maakt verschil in de bewegingen en voelbaarheid.

 

Bewegingen worden steeds duidelijker

 

Naarmate de zwangerschap vordert, worden de bewegingen steeds sterker en duidelijker. Rond de 28e week kunnen anderen, waaronder je partner, de bewegingen vaak ook aan de buitenkant van je buik voelen en soms ook zien. Leg maar eens een boekje of afstandsbediening op je buik. Het kan soms alle kanten op gaan. Het zien en voelen is meestal een bijzonder moment voor de partner of andere mensen in je omgeving. 

 

Wanneer moet je je zorgen maken?

 

Hoewel het normaal is dat er variatie is in de timing van de eerste schopjes van je baby, is het belangrijk om een consistent patroon van beweging te merken naarmate de zwangerschap vordert. Als je een duidelijkeverandering in de activiteit van je baby opmerkt, wanneer je twijfelt of er onzeker van wordt, is het altijd een goed idee om contact op te nemen met je verloskundige. Zij kunnen eventueel een echo maken om je gerust te stellen of om te kijken of er iets aan de hand is en wat dat dan precies is. Schroom niet om advies te vragen!

 

>>> Lees ook: Wat kun je verwachten van het eerste trimester van je zwangerschap?

 

Laat een opmerking achter

Opmerking

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »