60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *
Webwinkel KeurZwangerschapspanty's
0
60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *

Door Danielle van de Vlag (Puur van Geluk)

Tips voor een goede mondgezondheid tijdens de zwangerschap

deze kunnen naast alle bekende zwangerschapskwaaltjes, zoals vermoeidheid en misselijkheid ook gebitsproblemen veroorzaken. Denk aan geïrriteerd, bloedend en ontstoken tandvlees. Met de volgende tips voor een goede mondgezondheid tijdens de zwangerschap houd je je gebit op orde en worden de klachten zoveel mogelijk beperkt.

 

Geïrriteerd, bloedend en ontstoken tandvlees
Geïrriteerd, bloedend en ontstoken tandvlees kan sneller optreden tijdens de zwangerschap door verandering van hormonen. Dit komt door de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze hormonen zorgen er namelijk voor dat er meer bloed door je lichaam stroomt, waardoor de kans op gevoelig tandvlees toeneemt. Het tandvlees kan opzwellen, rood worden en gevoeligheid geven.

Tips voor een goede mondgezondheid
We hebben een aantal handige tips voor je om de mondgezondheid op orde te houden tijdens de zwangerschap. Zo voorkom je problemen aan je gebit en tandvlees.

  • Ga voor controle naar de tandarts, juist ook tijdens je zwangerschap.
  • Poets je tanden twee keer per dag gedurende twee minuten en doe dit met een zachte tandenborstel. Het tandvlees is sneller geïrriteerd en een harde tandenborstel kan sneller bloedend en geïrriteerd tandvlees veroorzaken.
  • Heb je last van een slechte adem? Spoel na elke poetsbeurt je mond met een zacht en natuurlijk mondwater.
  • Reinig je gebit elke dag met flosdraad, tandenstokers of ragers om te voorkomen dat er etensresten en tandplak achterblijven. Hiermee voorkom je een slechte adem, gaatjes en ontstoken/bloedend tandvlees.
  • Eet gezond en gevarieerd en drink voldoende water op een dag.
  • Beperk inname van zoete voedingsmiddelen. Deze kunnen sneller gaatjes veroorzaken.

Gezond eetpatroon
Misschien niet direct waar je bij stilstaat, maar een gezond voedingspatroon is wel degelijk belangrijk voor een goede mondgezondheid. Kies daarom voor een gevarieerd voedingspatroon. Probeer de eetmomenten te beperken tot 3 hoofdmaaltijden en 4 gezonde tussendoortjes. Wanneer je de hele dag blijft snacken, kan je gebit niet herstellen van de zuuraanvallen die bij maaltijden en tussendoortjes vrijkomen. Drink liever water in plaats van frisdranken, sapjes en smoothies. Deze drankjes zitten namelijk vol zoetigheid en zuren die je gebit kunnen aantasten. Drink liever water of thee (zonder cafeïne). Drink je wel een keer een glas sap of frisdrank? Kies er dan voor om het glas in een keer leeg te drinken en niet om elke keer een slokje te nemen. Zo is je gebit niet in staat te herstellen.

Wanneer naar de tandarts?
Juist wanneer je zwanger bent is een bezoek aan de tandarts aan te raden. Vertel altijd vooraf aan de tandarts dat je zwanger bent. De meeste behandelingen kunnen zonder risico worden uitgevoerd, maar het is wel raadzaam om het even aan te geven. Wanneer ga je naar de tandarts? Als er een controle gepland staat. Als je klachten ervaart van geïrriteerd, bloedend en ontstoken tandvlees. En wanneer je twijfelt of er een ontsteking of andere klacht aanwezig is.

Wil je meer inspiratie en tips, lees en laat je inspireren!

 

Laat een opmerking achter

Opmerking

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »