60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *
Webwinkel KeurZwangerschapspanty's
0
60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *

Door Danielle van de Vlag (Puur van Geluk)

Nesteldrang tijdens de zwangerschap: wat is het en waar komt het vandaan?

Ben je zwanger en heb je regelmatig last van enorme opruimwoede? Dit is nesteldrang. Nesteldrang zorgt ervoordat je ineens een intense behoefte hebt om te poetsen, te reorganiseren en alles om je heen tot in de puntjes in orde wilt maken voor de komst van je baby. Maar waar komt dat gevoel eigenlijk vandaan? En wat kun je ermee? We vertellen je wat nesteldrang is, waar het vandaan komt en hoe je ermee om kunt gaan.

Wat is nesteldrang?

Nesteldrang is een intense drang om je huis op te ruimen, schoon te maken en alles voor te bereiden op de komst van de baby. Dit kan van alles zijn:

  • Alle kleertjes van de baby uitzoeken, wassen, strijken en weer opnieuw reorganiseren.
  • Het continu opnieuw inrichten van de babykamer.
  • De ramen elke week wassen, terwijl je dit eerder niet deed.
  • Je eigen kledingkasten uitmesten en opnieuw indelen.
  • Keuken soppen en alles reorganiseren.
  • Tuin onkruidvrij maken en gezellig aankleden.
  • Badkamer en toilet schrobben tot het blinkend schoon is.

Misschien is dit alles niet altijd nodig, zeker niet een paar keer per week. Maar voor zwangere vrouwen kan dit een verademing zijn ter voorbereiding op de komst van de baby.

Waar komt die nesteldrang vandaan?

Nesteldrang is iets wat ontstaat, maar geen duidelijke oorzaak heeft. Het kan ontstaan door verschillende factoren:

  • Hormonen
    De hormonen gieren tijdens de zwangerschap door je lichaam. Je hebt niet altijd invloed op wat de hormonen met je lijf en brein doen. Met name het hormoon oxytocine speelt een rol. Dit ‘knuffelhormoon’ versterkt de band tussen moeder en kind, maar zou ook bijdragen aan het instinct om een veilige, schone omgeving te creëren voor je baby.
  • Controle willen hebben
    Mag je altijd graag de touwtjes in handen hebben, dan kan dit gevoel extra sterk naar voren komen. Zwanger zijn is prachtig, maar ook spannend. Je leven gaat behoorlijk veranderen, er komen lichamelijke veranderingenen er zijn best veel onzekerheden die om de hoek komen kijken. Nesteldrang kan een manier zijn om toch wat grip te houden op situaties.

Wanneer begint nesteldrang?

 

Nesteldrang is een hele normale ontwikkeling en past vooral bij het laatste trimester van de zwangerschap, tussen week 30 en 37. Maar het kan natuurlijk ook eerder ontstaan. Sommige vrouwen ervaren nesteldrang al in het tweede trimester. Er zijn ook vrouwen die helemaal geen nesteldrang ervaren. Zo zie je maar, hormonen heb je niet altijd onder controle.

Hoe ga je om met nesteldrang?

Probeer je er vooral niet te druk om te maken. Nesteldrang is niets geks en komt vaak voor tijdens de zwangerschap. Vind je het lastig om met nesteldrang om te gaan, dan hebben we de volgende tips voor je:

  • Maak een lijstje van dingen die je écht gedaan wilt hebben. Denk aan het inrichten van de babykamer, het wassen van kleertjes of het maken van je vluchtkoffer. Is het eenmaal klaar, dan kun je het afvinken en hoef je het niet nogmaals te doen.
  • Roep hulp in van je partner, familie of vrienden als je het even niet meer weet of als je het idee hebt dat alles even te veel wordt.
  • Neem op tijd rust en me-time! Opruimen en ordenen is fijn en geeft rust, maar zorg dat het geen dwangmatige opruimsessies worden waarbij je jezelf compleet voorbij loopt.
  • Het is een bijzondere tijd waarin je je voorbereidt op één van de grootste veranderingen in je leven. Nesteldrang hoort daar gewoon een beetje bij. Laat het los…
  • Geen nesteldrang? Ook dat is helemaal normaal? Niet elke zwangere vrouw heeft nesteldrang. Misschien voel je juist de behoefte om te relaxen, boeken te lezen of vooral te slapen. Dat is net zo normaal.

Geniet van je zwangerschap!

Nesteldrang is een natuurlijk, vaak hormonaal gestuurd verschijnsel dat veel aanstaande moeders ervaren. Het is een mooie manier om je mentaal en fysiek voor te bereiden op je baby.Elke zwangerschap is uniek en er is geen "juiste" manier om je voor te bereiden. Laat dingen op je af komen, doe wat goed voelt en geniet van deze bijzondere tijd!

>>> Lees ook: 10 Tips ter voorbereiding op de komst van je baby

Laat een opmerking achter

Opmerking

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »