60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *
Webwinkel KeurZwangerschapspanty's
0
60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *

Door Op en Top Zwanger

10 Tips ter voorbereiding op de komst van je baby

Iets wat ook zeker aan te bevelen is, zodat je goed voorbereid bent en niet voor al te veel verrassingen komt te staan. Maar wat is goed voorbereid zijn en hoe doe je het? Met deze 10 tips helpen we je een eind op weg.

1. Inlezen kan geen kwaad


Het is hartstikke handig je vast een beetje in te lezen. Wat staat je allemaal te wachten en waar moet je bijvoorbeeld op letten bij het krijgen van een baby? Er zijn speciale boeken die je informatie geven over de komst van een eerste kindje. Uiteraard kan alles ander lopen dan de boeken beschrijven, maar je hebt in ieder geval een idee van hoe het zou kunnen lopen en krijgt handvatten bij bepaalde gebeurtenissen en ontwikkelingen. 

2. Kraamzorg


Iets wat super handig en echt noodzakelijk is, de kraamzorg. Zorg dat je alles beschreven en geregeld hebt wanneer de baby geboren gaat worden. In Nederland heeft iedereen, die een kindje krijgt, recht op kraamzorg. De kraamverzorgster assisteert de verloskundige bij een eventuele thuisbevalling en komt de eerste week na de bevalling bij je thuis en leert hoe je de baby moet verzorgen. Zij helpen je ook de eerste week bij dagelijkse huishoudelijke taken zodat jij volledig kunt genieten van je kraamtijd. Beval je in het ziekenhuis dan komt de kraamverzorgster je helpen wanneer je weer thuis bent. 

3. Thuis bevallen of in het ziekenhuis?


Misschien heb je een duidelijke visie over je bevalling. Wil je als alles het toelaat thuis bevallen of wil je liever in het ziekenhuis bevallen? Dingen om over na te denken en soms moet je ze ook maar beter over te laten wanneer het moment daar is. Je hebt er tenslotte niet altijd een keus in. Soms kan het zijn dat je vanwege medische redenen in het ziekenhuis moet bevallen of zelfs tijdens de bevalling thuis toch halsoverkop naar het ziekenhuis moet vertrekken. Pin je dus niet teveel vast op je eigen idealen. 

4. Hoog je bed op


Je bed moeten worden verhoogd. De hoogte van je matras minimaal 70 (tot 80) cm zijn vanaf 37 weken zwangerschap. Dit kun je doen door middel van klossen, die je kunt huren bij de thuiszorg, of met kratten. Dit geldt ook als je in het ziekenhuis wilt bevallen. Deze verhoging is nodig en vereist door de arbo om rugklachten van verloskundigen en kraamverzorgsters te voorkomen. 

5. Zwangerschapscursus 


Een zwangerschapscursus zorgt ervoor dat je goed voorbereid bent op je bevalling. Je hebt verschillende soorten cursussen. Van informatieve lessen, yoga, gym tot aan zwemcursussen en meer. Je leert tijdens deze cursussen van alles over de baby, leert op je houding te letten en krijgt vaak ademhalingstechnieken die tijdens de bevalling goed van pas kunnen komen. 

6. De babykamer 


Zorg dat de babykamer op tijd af is. Het is noodzakelijk dat verven en sauzen van de babykamer ver van tevoren klaar is zodat alles goed gelucht kan worden voordat de baby er gaat slapen. Realiseer je dat wanneer je meubels besteld voor de babykamer het nog wel eens 12 weken levertijd met zich mee kan brengen. Vervelend dus wanneer je op het laastst alles nog moet organiseren. Het geeft juist rust wanneer de babykamer klaar is. 

7. Babyuitzet compleet?


Zorg dat je alles in huis hebt wat betreft de babyuitzet. Flesjes, hydrofiele doeken, luiers, doekjes, speentjes en ga zo maar door. Het is juist fijn dat alles aanwezig is wanneer je bent bevallen, dat geeft rust. Niks is vervelender wanneer iemand de eerste week alleen maar op pad moet om de uitzet nog compleet te maken. Je kunt speciale lijsten vinden op internet waar de complete babyuitzet op staat. Je kunt gemakkelijk overzien wat je nog moet kopen wanneer je de lijst afvinkt. 

8. Babykleertjes kopen en wassen 


Het leukste is natuurlijk het shoppen van leuke spulletjes en babykleertjes. Zorg ook dat de kleertjes gewassen en eventueel gestreken zijn voordat de baby komt. Het is ook nog eens super leuk werk, heerlijk die kleine kleertjes in de kast, je kan er al lekker op los fantaseren. Was de babykleertjes niet met wasverzachter, de babyhuid is kwetsbaar en kan nog niet zoveel verdragen. Wasverzachters zitten vol parfum die babyhuidjes kunnen irriteren. Was eventueel de kleertjes met een wasmiddel die vrij is van parfum. 

9. Kostenplaatje 


Een baby krijgen brengt ook de nodige kosten met zich mee. Maak vooraf een kostenplaatje in je maandelijkse budget zodat je weet wat je extra kwijt bent. Denk aan voeding, luiers en bijvoorbeeld sparen voor je kindje. Ook de bevalling, thuis of in het ziekenhuis, brengen kosten met zich mee en wat dacht je van koffie, thee en lekkers tijdens de kraambezoekjes. Of misschien organiseer je wel een kraamfeest. En wat dacht je van de geboortekaartjes? Calculeer die bij de eenmalige kosten maar vergeet ze niet. 

10. Ontspan, relax en laat het los 


Zorg dat je goed uitgerust en ontspannen de bevalling tegemoet gaat. Als je goed uitgerust bent heb je meer energie om de bevalling en de aankomende gebroken nachten te doorstaan. Dus ga de laatste weken lekker genieten, pak je rust, relax en laat het allemaal los. Je kan nog zo goed voorbereid zijn, dingen kunnen altijd anders lopen dan je gepland had. 

 

 

Laat een opmerking achter

Opmerking

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »