60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *
Webwinkel KeurZwangerschapspanty's
0
60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *

Door Danielle van de Vlag (Puurvangeluk.com)

Wat kun je doen tegen zwangerschapsjeuk?

Waar komt het vandaan en wat kun je doen tegen zwangerschapsjeuk?

 

Zwangerschapsjeuk, wat is het?

 

Tijdens de zwangerschap kunnen 1 op de 5 vrouwen last krijgen van zwangerschapsjeuk. Heel vervelend, maar gelukkig ook heel onschuldig! De jeuk komt vooral voor op de buik en borsten, maar soms ook op armen en benen, handen en voeten. Dat het een grote irritatiebron kan zijn is niet gek, niets is namelijk vervelender dan jeuk. Gelukkig verdwijnt de jeuk meestal vanzelf weer na de zwangerschap en bevalling. Even geduld dus! 

 

Wat zijn de oorzaken van zwangerschapsjeuk?

 

De oorzaken van zwangerschapsjeuk zijn zeker te herleiden. De huid rondom je buik en borsten groeit enorm, dus dat betekent dat de huid wordt opgerekt. Automatisch betekent dat ook dat de huid daardoor strakker komt te staan en de nodige jeuk kan veroorzaken. Ook je huidtype kan veranderen tijdens de zwangerschap. Waar je eerder altijd een normale tot vette huid had is hij tijdens de zwangerschap ineens droog geworden. Hierdoor kan ook jeuk ontstaan. 

Ook een betere doorbloeding kan een oorzaak zijn van zwangerschapsjeuk. Doordat de doorbloeding nog beter zijn werk kan doen, ervaart de huid sneller warmte waardoor de huid kan gaan transpireren en daardoor sneller jeuk kan ontstaan. 

Hormonen spelen uiteraard ook een grote rol en kunnen alle processen in je lichaam omver gooien waardoor klachten, zoals zwangerschapsjeuk, op de loer ligt.

 

Wat kun je doen tegen zwangerschapsjeuk?

 

Je kunt uiteraard eerst kijken of je kunt achterhalen waar de jeuk precies vandaan komt. Is je huid verandert, draag je andere stoffen, was je met een ander wasmiddel etc. Wat je nog meer kunt doen:

  • Hoe lastig ook, maar probeer zo min mogelijk te krabben. Wanneer je blijft krabben raakt je huid nog meer beschadigd en zal de jeuk alsmaar toenemen. 
  • Douche of badder niet met heet water. Dit droogt de huid uit, waardoor jeuk meer kans krijgt. 
  • Houd de huid goed vettig met een creme of lotion zonder parfum en andere toegevoegde conserveringsmiddelen. 
  • Vermijd synthetische stoffen, deze kunnen namelijk je huid irriteren waardoor (nog meer) jeuk op de loer ligt. 
  • Drink voldoende water zodat afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden en niet ophopen in het lichaam waardoor klachten kunnen ontstaan. 

 

Wanneer ga je naar de huisarts?

 

Uiteraard kun je altijd je klachten overleggen met je huisarts. Ga zeker naar een huisarts bij twijfel of wanneer de klachten niet verminderen of verdwijnen nadat je diverse punten hebt aangepakt. Ook als de klachten verergeren laat de huisarts er even naar kijken

 

 

Laat een opmerking achter

Opmerking

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »