60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *
Webwinkel KeurZwangerschapspanty's
0
60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *

Door Danielle van de Vlag (Puur van Geluk)

Waar heb je allemaal recht op tijdens je zwangerschapsverlof?

Je zwangerschap is een hele bijzondere en magische periode in je leven, maar het brengt ook een  aantal veranderingen met zich mee: vooral op het gebied van werk en inkomen. Als je zwanger  bent, heb je in veel landen recht op zwangerschapsverlof om je voor te bereiden op de komst van  je baby en om te herstellen na de bevalling. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van je  rechten tijdens deze periode, zodat je ervoor kunt zorgen dat je goed wordt ondersteund tijdens  deze bijzondere tijd.

 

Duur van je verlof

 

In de meeste landen varieert de duur van het zwangerschapsverlof, maar het is meestal een  combinatie van verlof voor de bevalling en verlof na de bevalling. Zwangere vrouwen in Nederland  hebben recht op minimaal 16 weken zwangerschapsverlof. Dit verlof begint uiterlijk 6 weken voor  de vermoedelijke bevallingsdatum. Tijdens het zwangerschapsverlof ontvang je een uitkering van  het UWV ter hoogte van minimaal 100% van je dagloon. Na de bevalling heb je recht op minimaal  10 weken bevallingsverlof. Dit verlof is inclusief de periode van 6 weken vóór de vermoedelijke  bevallingsdatum. Als je kindje later wordt geboren dan de uitgerekende datum, worden deze  dagen toegevoegd aan je bevallingsverlof. Tijdens het bevallingsverlof ontvang je ook een  uitkering van het UWV.

 

Aanvullend geboorteverlof (partnerverlof)

 

Naast het bevallingsverlof heeft je partner ook recht op extra verlof bij de geboorte van jullie  kindje. Dit verlof kan maximaal 5 weken duren en mag opgenomen worden binnen de eerste 6  maanden na de geboorte. Tijdens dit extra verlof krijgt je partner een uitkering van het UWV. Door  deze rechten kun je samen als gezin meer tijd met elkaar doorbrengen. Bovendien kan je partner  helpen bij de zorg!

 

Borstvoedingspauzes

 

Als je ervoor kiest om borstvoeding te geven aan je baby, heb je recht op borstvoedingspauzes  tijdens werktijd. Deze pauzes zijn speciaal bedoeld om te kunnen kolven of je baby borstvoeding  te geven, zodat je je kindje kunt blijven voeden, zelfs als je aan het werk bent. Hoe lang deze  pauzes duren, wordt altijd in overleg met je werkgever bepaald. Het is belangrijk om van dit recht  gebruik te maken voor jezelf en je kleintje. 

 

Bescherming tegen ontslag

 

In Nederland, en ook in veel andere Europese landen, kunnen zwangere vrouwen niet worden  ontslagen tijdens hun zwangerschaps- en bevallingsverlof, en ook niet gedurende de eerste 6  weken na hun terugkeer op het werk. Dit betekent dat werkgevers je niet mogen ontslaan  vanwege je zwangerschap of omdat je net moeder bent geworden. Deze regel is er om ervoor te  zorgen dat vrouwen zich kunnen richten op hun gezondheid en hun baby, zonder zich zorgen te  hoeven maken over hun baan. Het is belangrijk dat werkgevers deze regels kennen en zich eraan  houden om discriminatie te voorkomen.

>>> Weer aan het werk na je zwangerschap? 8 Tips om goed van start te gaan

 

Flexibele werktijden en aanpassingen op de werkplek 

 

Werkgevers moeten zorgen voor zwangere werknemers door flexibele werktijden aan te bieden,  zodat ze naar afspraken met de verloskundige kunnen zonder dat het hun werkuren beïnvloedt.  Ook moeten ze zorgen voor een comfortabele werkplek met bijvoorbeeld ergonomische stoelen  en kussens voor rug- en nekondersteuning. Daarnaast is het belangrijk dat zwangere vrouwen 

lichter werk krijgen of minder taken die zware lichamelijke inspanning vereisen, zoals tillen of  langdurig staan. Werkgevers die deze aanpassingen doen, laten zien dat ze om hun werknemers  geven en voldoen aan wettelijke verplichtingen om een veilige en ondersteunende werkomgeving  te bieden voor zwangere vrouwen.

 

Extra punten om te regelen tijdens je zwangerschapsverlof:  Kinderopvang: Als je van plan bent om na je verlof weer aan het werk te gaan, is het  verstandig om een goede kinderopvang te regelen. Dit kan soms een lange wachtlijst  hebben, dus het is goed om hier op tijd mee te beginnen!

  • Financiële steun: Bekijk of je in aanmerking komt voor eventuele financiële steun, zoals kinderbijslag of toeslagen, en regel deze indien nodig tijdens je zwangerschapsverlof. • Overdracht van werkzaamheden: Maak een plan voor de overdracht van je werkzaamheden tijdens je afwezigheid, zodat je collega's op de hoogte zijn van wat er  moet gebeuren en wie verantwoordelijk is voor welke taken.
  • Medische controles en postnatale zorg: Zorg ervoor dat je tijdens je zwangerschapsverlof eventuele medische controles en postnatale zorg regelt voor zowel jou als je baby. Dit kunnen afspraken met de verloskundige en kraamzorg zijn of het  consultatiebureau bezoeken.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van al je rechten en deze zo nodig met je werkgever te  bespreken. Als je vragen hebt over je rechten tijdens zwangerschapsverlof in Nederland, kun je  contact opnemen met het UWV of een juridisch adviseur raadplegen.

 

 

Laat een opmerking achter

Opmerking

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »