Prenatale/Prepartum Depressie
Nee hoor, soms is het gewoon zwaar en geniet je even niet. Dat mag! Zwangere vrouwen zijn tijdens de zwangerschap vaak emotioneler en af en toe ook neerslachtig. Het kan tijdelijk zijn, doordat het even niet zo lekker loopt. Betreft het een langdurige kwestie dan kan je spreken van Prenatale Depressie, ook wel Prepartum Depressie genoemd.
Taboedoorbrekend onderwerp
Er wordt niet heel veel geschreven over dit onderwerp, hoewel er toch ontzettend veel zwangere vrouwen last van hebben. Een taboe dat doorbroken mag worden wat mij betreft! Dat zwanger zijn niet voor iedereen leuk of genieten geblazen is lezen we maar weinig. Waarom? Gewoonweg omdat iedereen zegt en denkt dat zodra je zwanger bent je moet genieten van het wonder in je buik. Zeggen dat het niet leuk is of je gewoonweg niet geniet van je zwangerschap is een taboe dus zeggen we het maar niet!? Praat er juist over, het kan je helpen! Het is natuurlijk ook prachtig dat je zwanger bent! Maar bijkomende zwangerschapskwaaltjes en hormonen kunnen deze gevoelens behoorlijk in de war schoppen. Geen dag is hetzelfde en ja daar horen ook dagen bij die niet fijn zijn en waar genieten ver te zoeken is. Erg? Nee hoor, dat hoort er nou eenmaal bij. Heb je er langere tijd last van, ervaar je het als een enorme druk en gaat het je hele leven beïnvloeden dan is het raadzaam een arts te raadplegen.
Oorzaken van een Prenatale/Prepartum Depressie
Er zijn veel oorzaken te bedenken van een Prenatale/Prepartum Depressie. De hormonen in je lichaam veranderen je totale welzijn. Niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk verandert er ontzettend veel. Daarnaast kan spanning ook een oorzaak zijn. Ben je zwanger van een eerste kindje dan is alles nieuw en heb je geen idee wat je te wachten staat. Dat kan voor de nodige onrust zorgen. Praat erover, dat lucht op!
Symptomen van een Prenatale/Prepartum Depressie
Een aantal belangrijke symptomen van een Prenatale/Prepartum Depressie zijn:
- niet uitgerust wakker worden
- angstig en paniekerig voelen
- onrust in het hele lichaam
- niet meer kunnen genieten
- alles is je teveel
- je neerslachtig en somber voelen
- (over)vermoeid zijn
- geen energie, futloos zijn
- concentratieproblemen
- emotioneel zijn of je juist vlak voelen
- onzeker over zwangerschap
Heb je last van bovenstaande klachten gedurende een langere periode, raadpleeg een arts!