60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *
Webwinkel KeurZwangerschapspanty's
0
60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *

Door Danielle van de Vlag (Puurvangeluk.com)

Obstipatie tijdens zwangerschap

Obstipatie is verstopping van de darmen. Je stoelgang werkt (soms) trager waardoor er vocht aan de ontlasting wordt onttrokken. Dat resulteert zich in harde ontlasting. Harde ontlasting is niet prettig en kan zelfs leiden tot aambeien. We hebben een aantal tips en adviezen om je stoelgang op peil te houden en obstipatie zoveel mogelijk te voorkomen, verminderen en zelfs te genezen. 
 

Voedingstips bij harde ontlasting 
 

Uiteraard weten we allemaal dat vezels belangrijk zijn voor ons lichaam. Net zoals vitamine, mineralen en anti-oxidanten zijn vezels van belang bij een evenwichtig voedingspatroon en een goede spijsvertering. In het bijzonder voor zwangere vrouwen is het van belang, om obstipatie zoveel mogelijk te voorkomen. Tevens zorgen voedingsvezels ervoor dat we (langer) een verzadigd gevoel hebben waardoor we minder snel gaan snacken. Tips voor een goede stoelgang tijdens de zwangerschap:
 

Eet producten op basis van volkorenmeel, daar zitten de meeste voedingsvezels in. Volkoren boterhammen, crackers, pasta etc. ze zijn veel gezonder dan wit brood en gewone pasta.

Drink voldoende water om vocht aan te vullen. Je lichaam verliest vocht door zweten wat aangevuld moet worden en het zorgt er tevens voor dat voedingsvezels beter zijn werk kunnen doen. Bij te weinig vocht en teveel vezels kun je alsnog verstopping krijgen. 

In fruit zitten ook voedingsvezels, ook al zie je ze soms niet. Ze vullen de maag en houden je scherp. Eet niet teveel bananen als je last hebt van harde ontlasting. 

Kies liever voor zilvervliesrijst dan witte rijst. Het vliesje om de korrel bij zilvervliesrijst zit boordevol goede voedingsvezels die de werking van de darmen stimuleren.

Een handje ongezouten noten en zaden zorgen voor variatie en zijn super gezond, lekker en zorgen tevens voor een goede stoelgang. Vindt je ze niet zo lekker dan kan je ze gebruiken door de sla, verwerken in een smoothie of door de yoghurt strooien. 

Peulvruchten zijn ook erg lekker en gezond. Bruine bonen, kidneybonen, linzen, kikkererwten, witte bonen en zwarte bonen zijn rijk aan voedingsvezels en stimuleren de darmwerking. 

Eet als tussendoortjes vers fruit en groente, dat geeft je vocht, vitamine en vezels en het is nog gezond ook! Wat wil je nog meer. Varieer met groente en fruit zodat het niet saai wordt of verwerk het in een lekkere frisse smoothie. 

Beweeg voldoende! Bewegen zet de darmen aan tot werken. Beweeg elke dag een half uurtje. Maak dagelijks een wandelingetje door het bos of park. Goed voor je lichaam, je stoelgang en je maakt tegelijkertijd je hoofd lekker leeg. 

Eet voldoende en het liefst de hele dag door kleine porties. Je darmen kunnen beter kleine hoeveelheden verwerken dan hele zware maaltijden. 


Uiteraard bieden bovenstaande tips en adviezen geen garanties maar ze dragen bij aan goede darmwerking en ondersteunen de spijsvertering. Mochten er toch nog problemen met de ontlasting zijn raadpleeg dan je verloskundige of huisarts en bespreek de mogelijkheden. 


 

Laat een opmerking achter

Opmerking

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »