60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *
Webwinkel KeurZwangerschapspanty's
0
60 dagen bedenktijd!
Grote cupmaten (t/m cup M)!
Gratis verzending *

Door Danielle van de Vlag (Puurvangeluk.com)

Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

Meestal heb je niet direct last van klachten of merk je het niet eens. Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap is op zich niet gevaarlijk maar het ligt er wel aan wanneer het optreedt en hoe hoog de bloeddruk is. Soms kan hij ineens behoorlijk omhoog schieten en kun je wel degelijk last van klachten krijgen. Dan moet er ingegrepen worden. 
 

Gemiddelde bloeddruk


De gemiddelde bloeddruk is 120/80 (bovendruk/onderdruk). Je kan ook van nature een lage bloeddruk hebben, bijvoorbeeld 90/60, dan kan een stijging van de bloeddruk als normaal gezien worden maar dat hoeft niet per definitie. Daarom is het altijd goed te weten wat je bloeddruk is, voordat je zwanger was. De bloeddruk wordt altijd goed gemeten bij een bezoek aan de verloskundige. Hou goed in de gaten of je geen klachten krijgt als de bloeddruk wat verhoogd is.
 

Hoge bloeddruk 
 

Hoge bloeddruk wordt ook wel hypertensie genoemd. De eerste 6 maanden van de zwangerschap kan de bloeddruk wat lager zijn dan normaal. De laatste 3 maanden van de zwangerschap is de bloeddruk meestal op hetzelfde niveau als voor de zwangerschap. Soms kan hij zelfs iets hoger zijn. Maar het kan ook zijn dat de eerste 6 maanden de bloeddruk gelijk al aan de hoge kant is. Dan kan er sprake zijn van een hoge bloeddruk/hypertensie. De verloskundige gaat je extra goed in de gaten houden door met regelmaat de bloeddruk te meten. 
 

Oorzaken van een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap 
 

Meestal treedt een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap vooral op tijdens de eerste zwangerschap. Bij een lichte vorm van hoge bloeddruk is er niks aan de hand. Heb je bij je eerste zwangerschap een ernstige vorm van hypertensie dan is de kans zeer groot dat je bij een volgende zwangerschap hier ook weer last van krijgt, al is het dan wel vaak minder erg. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

  • auto-immuunziekten
  • eerder bestaande hoge bloeddruk
  • diabetes
  • vaat- en nierziekten
  • meerlingenzwangerschap
  • erfelijke factoren

Erfelijke factoren spelen een duidelijke rol bij de kans op een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Wanneer je moeder of zus een ernstige vorm van hypertensie heeft gehad tijdens haar zwangerschap heb jij zelfs 5 keer zoveel kans op een hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap. Dit is goed om na te vragen.  
 

Klachten bij een hypertensie 
 

Meestal merk je bij een lichte vorm van zwangerschapshypertensie geen klachten. Bij een ernstige vorm kun je wel degelijk last krijgen van klachten. Zoals;

  • Hoofdpijn
  • Pijn of een knellend gevoel boven in je buik
  • Vaag zien, lichtflitsen of sterretjes zien
  • Tintelingen in je vingers
  • Zwangerschapsoedeem (vochtophopingen) 
  • Misselijkheid en braken

Heb je last van bovenstaande klachten tijdens je zwangerschap? Neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Dit kan wijzen op een hoge bloeddruk/hypertensie. 
 

Behandeling van een hoge bloeddruk 
 

Om een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap te behandelen kan er gekozen worden voor bloeddrukverlagende medicijnen. Ze voorkomen dat de bloeddruk nog hoger wordt maar halen de oorzaak jammer genoeg niet weg. Zwangerschapshypertensie gaat echt alleen over door te bevallen van je kindje. Na de bevalling neemt de hoge bloeddruk meestal gelijk af. Soms moet je voordat je gaat bevallen al opgenomen worden in het ziekenhuis ter observatie wanneer de onderdruk hoger is dan 100mm, eiwitverlies in de urine optreedt, bloeduitslagen afwijken en de baby een mogelijke groeiachterstand heeft. Als je bloeddruk te hoog wordt, dan zijn je bloedvaten vernauwd. Dat vermindert de doorstroming van je placenta. Je baby krijgt dan minder voedingsstoffen en zuurstof via de placenta. Daarom kan er soms gekozen worden de bevalling eerder op te wekken om de zorgwekkende toestand van de baby en de moeder te beëindigen. 

 

Laat een opmerking achter

Opmerking

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »